Announcement

  •  » Beta testing
  •  » portrait photo gets landscape thumb in 2.4rc2 ?

#1 2012-04-22 09:51:51

tobias
Guest

portrait photo gets landscape thumb in 2.4rc2 ?

Hi,

Very nice photo gallery software!
Was testing out your piwigo 2.4.0rc2,I am currently using gallery menalto 2.3 but would like to switch to piwigo.
No sure if this was mentioned anywhere else in the forums, but in 2.4rc2 something seems to go wrong during the creation of thumbnails sourced from some of my portrait mode pictures;
the thumbs (all sizes) get a landscape proportion instead of a portait proportion. The orientation of the picture remains correct. It does not happen with all the portrait pictures I have. Next to that, when clicking on the picture that has gotten the landscape mode the proportion becomes correct (aka in photo detail view).

example of a wrong thumbnail:
http://nasir.appelo.org/piwigotest/_data/i/upload/2012/04/21/20120421081917-8cb30fd1-la.jpg

Best regards,

Tobias.

 

#2 2012-04-30 08:59:56

rvelices
Piwigo Team
2005-12-29
1960

Re: portrait photo gets landscape thumb in 2.4rc2 ?

do you have an online example ?
can you check on the admin landing page what is the graphical toolkit used (GD, external IMagick or IMagick extension ?)

Offline

 

#3 2012-04-30 10:54:55

tobias
Guest

Re: portrait photo gets landscape thumb in 2.4rc2 ?

Hi,

Thanks for getting back to me!
I did some additional checks and it appears that only portrait pics that have an orientation problem are in scope for this issue.
The workaround I used for it is to use jhead -autorot on those pictures on the commandline before uploading them to piwigo.
After the jhead manipulation, when uploading the picture, the thumbnails get created with the correct orientation in piwigo.
I am unsure whether this is a regression from previous versions (did not test it with 2.3.4) on my system, but the issue is not very big; it's just that most picture viewers / managers somehow automatically correct the orientation of the picture so that's why I was a bit surprised. in gallery menalto 2 the thumbs get created with the correct orientation as well without using jhead -autorot.

about my environment: I use debian stable 6.04 with the default packages of mysql, php, apache and imagemagick.
Last week I ruined my piwigotest setup by uploading a bunch of pictures, leading to a full /var filesystem (yes :-( the same filesystem mysql was on) and now I have a corrupt mysql table that I have not been able to repair. perhaps another bug ?

the web page currently shows:
Piwigo encountered a non recoverable error

[mysql error 1017] Can't find file: 'piwigo_user_cache_categories' (errno: 2)

DELETE FROM piwigo_user_cache_categories
  WHERE user_id = 2

#1    my_error /var/www/piwigotest/include/dblayer/functions_mysql.inc.php(88)
#2    pwg_query /var/www/piwigotest/include/functions_user.inc.php(442)
#3    getuserdata /var/www/piwigotest/include/functions_user.inc.php(266)
#4    build_user /var/www/piwigotest/include/user.inc.php(77)
#5    include /var/www/piwigotest/include/common.inc.php(149)
#6    include_once /var/www/piwigotest/index.php(26)

on the /var filesystem two table files are missing:
root@nasir:~# ls /var/lib/mysql/piwigotest/ | grep piwigo_user_cache_categories
piwigo_user_cache_categories.frm
root@nasir:~#
The files piwigo_user_cache_categories.MYD and piwigo_user_cache_categories.MYI"  are missing now.
repairing them failed:
mysql> REPAIR TABLE piwigo_user_cache_categories USE_FRM;
+-----------------------------------------+--------+----------+------------------+
| Table                                   | Op     | Msg_type | Msg_text         |
+-----------------------------------------+--------+----------+------------------+
| piwigotest.piwigo_user_cache_categories | repair | Error    | Can't open table |
| piwigotest.piwigo_user_cache_categories | repair | status   | Operation failed |
+-----------------------------------------+--------+----------+------------------+
2 rows in set (0.00 sec)

Should I open another forum thread for is or is this expected behavior ? never  encountered it before :-(
about the thumb orientation problem: i think it would be easiest if i would simply post an attachment picture and perhaps you could try to upload that pic in your piwigo environment to see the behavior ?How can I post a picture as an attachment?



Best regards,

Tobias.

 

#4 2012-04-30 11:08:34

mistic100
Former Piwigo Team
Lyon (FR)
2008-09-27
3271

Re: portrait photo gets landscape thumb in 2.4rc2 ?

hi,
(you must register in the forum) to upload photos)

actually the content of this table is not critical so you can totally delete it and recreate it

Code:

CREATE TABLE `piwigo_user_cache_categories` (
  `user_id` smallint(5) NOT NULL default '0',
  `cat_id` smallint(5) unsigned NOT NULL default '0',
  `date_last` datetime default NULL,
  `max_date_last` datetime default NULL,
  `nb_images` mediumint(8) unsigned NOT NULL default '0',
  `count_images` mediumint(8) unsigned default '0',
  `count_categories` mediumint(8) unsigned default '0',
  `user_representative_picture_id` mediumint(8) unsigned default NULL,
  PRIMARY KEY  (`user_id`,`cat_id`)
) ENGINE=MyISAM;

after that go to Admin->Tools->Maintenance and click on "Update albums information"

Offline

 

#5 2012-04-30 11:21:08

tobias
Guest

Re: portrait photo gets landscape thumb in 2.4rc2 ?

Hi,

I just setup a new test environment where you can take a look.
one picture has the orientation set correctly for the thumbs, the other does not.....

thanks for sending that table creation. my previous testenvironment is back online now, but the new one shows the thumbnail problem better (contains only 2 pics)
piwigotest

 

#6 2012-04-30 12:14:44

rvelices
Piwigo Team
2005-12-29
1960

Re: portrait photo gets landscape thumb in 2.4rc2 ?

tobias wrote:

about my environment: I use debian stable 6.04 with the default packages of mysql, php, apache and imagemagick.

Thanks for the link.
When you get on Piwigo admin page what does it say on Environment section / Graphics Library ?
(something like Graphics Library: ImageMagick x.y or External Imagick a.bc ....)

Offline

 

#7 2012-04-30 17:44:05

tobias
Guest

Re: portrait photo gets landscape thumb in 2.4rc2 ?

Hi,
here the environment details:

        Operating system: Linux
        PHP: 5.3.3-7+squeeze8 (Show info) [2012-04-30 17:42:25]
        mysql: 5.1.61-0+squeeze1 [2012-04-30 17:42:25]
        Graphics Library: External ImageMagick 6.6.0-4

 

#8 2012-04-30 18:34:03

rvelices
Piwigo Team
2005-12-29
1960

Re: portrait photo gets landscape thumb in 2.4rc2 ?

tobias wrote:

Graphics Library: External ImageMagick 6.6.0-4

I believe we have an issue with images that require rotation when used with External IMagicK;
we'll have to test this deeper before 2.4 coming out

Offline

 

#9 2012-05-02 11:18:43

rvelices
Piwigo Team
2005-12-29
1960

Re: portrait photo gets landscape thumb in 2.4rc2 ?

i confirm the bug. it has been corrected for the final release ...

Offline

 

#10 2012-05-04 08:39:17

tobias
Guest

Re: portrait photo gets landscape thumb in 2.4rc2 ?

Hi,
thanks a lot for fixing it!

best regards,

Tobias.

 
  •  » Beta testing
  •  » portrait photo gets landscape thumb in 2.4rc2 ?

Board footer

Powered by FluxBB

github twitter facebook google+ newsletter Donate Piwigo.org © 2002-2019 · Contact