Announcement

#1 2019-09-10 11:09:17

Tsuru
Member
2019-09-10
6

[resolved] Synchronize won't set Creation date

Hi,

I can't get Piwigo to set the Creation date with Synchronize. The field remains blank even though I get the message "Metadata synchronized from file"

I've uploaded images both through the Piwigo admin page and through FTP, neither set the Creation date.

Attached is the exiftools results of a photo.

Piwigo version: 2.9.5
PHP version: 7.1.31
MySQL version: 5.5.5-10.1.41-MariaDB-cll-lve


Uploaded Images

Offline

 

#2 2019-09-10 14:46:39

executive
Member
2017-08-16
634

Re: [resolved] Synchronize won't set Creation date

Make sure PHP module imagemagick is enabled on your server.
Try the [extension by ddtddt] read_metadata to see if shows the date.

Last edited by executive (2019-09-10 14:46:58)

Offline

 

#3 2019-09-11 08:46:27

Tsuru
Member
2019-09-10
6

Re: [resolved] Synchronize won't set Creation date

Thanks for your response.

Yes, I just tried adding this to the LocalFiles Editor:

Code:

// Library used for image resizing. Value could be 'auto', 'imagick',
// 'ext_imagick' or 'gd'. If value is 'auto', library will be choosen in this
// order. If choosen library is not available, another one will be picked up.
$conf['graphics_library'] = 'ext_imagick';
// If library used is external installation of ImageMagick ('ext_imagick'),
// you can define imagemagick directory.
$conf['ext_imagick_dir'] = '[[host path]]';//change with own path!

(With [[host path]] replaced with the correct path)

I still get the same thing, can't read the date taken.

I've been using the Read Metadata plugin and it's always shown only this info:

Code:

no IPTC information Amy-Mebberson-Merida.jpg

EXIF Fields in Amy-Mebberson-Merida.jpg
FileName = Amy-Mebberson-Merida.jpg
FileDateTime = 1568102249
FileSize = 221114
FileType = 2
MimeType = image/jpeg
SectionsFound = APP12
COMPUTED
      html = width="600" height="800"
      Height = 800
      Width = 600
      IsColor = 1
Company = Ducky
Info =

Offline

 

#4 2019-09-12 06:44:10

executive
Member
2017-08-16
634

Re: [resolved] Synchronize won't set Creation date

In the example you provided, the file has barely any EXIF data. Only "Company"

The "DateTimeOriginal" EXIF field is missing, which is what Piwigo uses to populate the creation date.

Offline

 

#5 2019-09-12 09:46:29

Tsuru
Member
2019-09-10
6

Re: [resolved] Synchronize won't set Creation date

Yeah, I can't figure that out, because I've checked the original file on my computer, the uploaded file in Piwigo, I used exifdata.com and ExifTool, they all show the date taken field with a date.

The image of my ExifTool results didn't upload in my first post, I'll try to attach it again to this post

Edit: I don't know why the image won't upload... Is there another way I can share the ExifTool results?

Edit 2: Nevermind, I found an OCR that could read Fixedsys font. Here are the ExifTool results, I think I corrected all the OCR errors

ExifTool Version Number : 11.65
File Name : Amy-Mebberson-Merida.jpg
Directory : *****
File Size : 216 kB
File Modification Date/Time : 2019:09:05 @2:20:58-07:00
File Access Date/Time : 2019:09:05 @2:20:58-07:00
File Creation Date/Time : 2019:09:05 @2:20:58-07:00
File Permissions : rw-rw-rw-
File Type : JPEG
File Type Extension : jpg
MIME Type : image/jpeg
JFIF Version : 1.62
Quality : 80%
XMP toolkit : Adobe XMP Core 4.2.2-c063 53.352624, 2008/07/730-18:12:18
Warning : [minor] Fixed incorrect URI for xmlns:MicrosoftPhoto
Rating : 0
Creator Tool : Microsoft Windows Photo Viewer 6.1.7600.16385
Modify Date : 2019:09:05 02:18:14-07:00
Create Date :: 2013:08:16 17:21:17-07:00
Metadata Date : 2019:09:05 02:18:14-07:00
Date Acquired : 2013:08:15 20:08:36
Orientation : Horizontal <normal>
Y Ch Cr Positioning : Co-sited
X Resolution : 180
Y Resolution : 180
Resolution Unit : inches
Make : Canon
Camera Model Name : Canon PowerShot G12
Exif Version : 0230
Flashpix Version : 0100
Color Space : sRGB
Compressed Bits Per Pixel : 3
Exif Image Width : 2736
Exif Image Height : 3648
Date/Time Original : 2013:08:16 17:21:17-07:00
Date/Time Digitized : 2013:08:16 17:21:17-07:00
Exposure Time : 1/100
F Number : 2.8
Shutter Speed Value : 1/101
Aperture Value : 2.8
Exposure Compensation : -1/3
Max Aperture Value : 2.8
Metering Mode : Center-weighted average
Focal Length : 6.1 mm
Focal Plane X Resolution : 12493.1566849315
Focal Plane Y Resolution : 12493.1566849315
Focal Plane Resolution Unit : inches
Sensing Method : One-chip color area
File Source : Digital Camera
Custom Rendered : Normal
Exposure Mode : Manual
White Balance : Auto
Digital Zoom Ratio : 1
Scene Capture Type : Standard
Format : image/jpeg
Color Mode : RGB
ICC Profile Name : sRGB IEC61966-2.1
Components Configuration : Y, Cb, Cr, -
Flash Fired : False
Flash Return : No return detection
Flash Mode : OFF
Flash Function : False
Flash Red Eye Mode : False
Description :
DCT Encode Version : 100
APP14 Flags 0 : (14), Encoded with Blend=1 downsampling
APP14 Flags 1 : (none)
Color Transform : YCbCr
Image Width : 600
Image Height : 800
Encoding Process : Baseline DCT, Huffman coding
Bits Per Sample : 0
Color Components : 3
Y Cb Cr Sub Sampling : YCbCr4:4:4 (1 1)
Aperture : 2.8
Image Size : 600x800
Megapixels : 0.480
Scale Factor To 35 mm Equivalent: 4.7


Uploaded Images

Last edited by Tsuru (2019-09-13 03:51:38)

Offline

 

#6 2019-09-13 10:13:31

Tsuru
Member
2019-09-10
6

Re: [resolved] Synchronize won't set Creation date

I looked further into this "Warning : [minor] Fixed incorrect URI for xmlns:MicrosoftPhoto" and on the ExifTool forum he said Microsoft changed the trailing slash on the URI. Is this why Piwigo can't read the metadata? Is there a way for me to fix this easily with code in Piwigo? I can't figure out how to edit the metadata of photos.

Offline

 

#7 2019-09-14 06:27:37

Tsuru
Member
2019-09-10
6

Re: [resolved] Synchronize won't set Creation date

Ugh, okay. I looked up this Company Ducky info and it means that my image was saved using Photoshop's Save For Web function, and apparently my version of Photoshop would move EXIF data into XMP. So, ridiculously, that is why Piwigo wouldn't find any EXIF data even though computers, programs, and an Exif Firefox extension could read metadata, none of them were telling me that this data was in XMP form, not Exif! Whew! That is solved, now back to fiddling around with Piwigo and uploading more images!

Thanks so much for your help, executive!

Offline

 

Board footer

Powered by FluxBB

github twitter facebook google+ newsletter Donate Piwigo.org © 2002-2019 · Contact