Announcement

#1 2022-12-16 20:32:42

Ellin-E
Member
Netherlands
2014-05-30
31

Upgrade to 13.4.0: no photo's showing up!

Hello/Hi/Greetings,

After upgrade to 13.4.0, lots of photo's not showing up. The thumbnails are there, but the link to the original size shows broken. But all the photo's are uploaded. Hundreds of photo's don't show up anymore. Under 13.3.0 it was fine.

Here is an example what it looks like: https://www.inspirell.nl/galerie/pictur … ategory/66

Please help!!


http://galerie.inpsirell.nl
A dutch gallery with my artwork, poetry and music compositions.

Offline

 

#2 2022-12-16 22:01:51

plg
Piwigo Team
Nantes, France, Europe
2002-04-05
13634

Re: Upgrade to 13.4.0: no photo's showing up!

Before 13.4.0, did you install a 13.3.0 or did you upgrade to a 13.3.0 ? When was it (as exactly as possible please)

In your 13.4.0, in the administration dashboard, do you get a specific message on the top of the page?

Offline

 

#3 2022-12-16 22:03:36

plg
Piwigo Team
Nantes, France, Europe
2002-04-05
13634

Re: Upgrade to 13.4.0: no photo's showing up!

and also, can you install plugin "Check Uploads" and run it?

Offline

 

#4 2022-12-17 15:46:26

Ellin-E
Member
Netherlands
2014-05-30
31

Re: Upgrade to 13.4.0: no photo's showing up!

I already did run this plugin, but it only said "Some photos are missing from your file system. Details provided by plugin Check Uploads". No useful information I would say.

I can tell you most of my (almost) 2000 photo's are missing!! .....


http://galerie.inpsirell.nl
A dutch gallery with my artwork, poetry and music compositions.

Offline

 

#5 2022-12-17 15:58:07

Ellin-E
Member
Netherlands
2014-05-30
31

Re: Upgrade to 13.4.0: no photo's showing up!

I did not see your 1st reply: so here is my reaction:

I did an upgrade to 13.3.0 (I have my piwigo gallery for many years) about december 8 2022. Then I discovered broken plugins related tot php 8. I joined a post on this problem (https://piwigo.org/forum/viewtopic.php?id=32301).

The message on top of the dashboard is "Some photos are missing from your file system. Details provided by plugin Check Uploads", like I said.


http://galerie.inpsirell.nl
A dutch gallery with my artwork, poetry and music compositions.

Offline

 

#6 2022-12-17 16:00:26

erAck
Only trying to help
2015-09-06
1587

Re: Upgrade to 13.4.0: no photo's showing up!


Running Piwigo at https://erack.net/gallery/

Offline

 

#7 2022-12-17 16:10:33

Ellin-E
Member
Netherlands
2014-05-30
31

Re: Upgrade to 13.4.0: no photo's showing up!

When I look for the upload folder with Filezilla there is nothing in it .. apart from the photo's I uploaded yesterday. Does this mean that everything is gone?


http://galerie.inpsirell.nl
A dutch gallery with my artwork, poetry and music compositions.

Offline

 

#8 2022-12-17 16:26:55

erAck
Only trying to help
2015-09-06
1587

Re: Upgrade to 13.4.0: no photo's showing up!

Yes. Restore from backup.


Running Piwigo at https://erack.net/gallery/

Offline

 

#9 2022-12-18 19:47:03

Ellin-E
Member
Netherlands
2014-05-30
31

Re: Upgrade to 13.4.0: no photo's showing up!

thank you for your help, erAck ..


http://galerie.inpsirell.nl
A dutch gallery with my artwork, poetry and music compositions.

Offline

 

#10 2022-12-18 21:10:11

plg
Piwigo Team
Nantes, France, Europe
2002-04-05
13634

Re: Upgrade to 13.4.0: no photo's showing up!

Ellin-E wrote:

I already did run this plugin, but it only said "Some photos are missing from your file system. Details provided by plugin Check Uploads". No useful information I would say.

I don't agree about the usefulness of the information: if some photos are missing, it's an important warning that something is wrong on your installation. This is why we encourage you to give it attention and use the Check Uploads plugin to learn more.

Offline

 

#11 2022-12-19 11:05:50

Ellin-E
Member
Netherlands
2014-05-30
31

Re: Upgrade to 13.4.0: no photo's showing up!

@plg
I will not start a discussion with you on this plugin as this is a distraction from the problem:
the update-bug deleted all the photo's in my uploads folder.

Thanks to erAck for showing me the link to this other post I found out the devastating bug in the update. As a Piwigo team member you could have pointed this out, but you did not. You only asked for my update date.

As for me: this case is closed.


http://galerie.inpsirell.nl
A dutch gallery with my artwork, poetry and music compositions.

Offline

 

#12 2022-12-19 11:34:39

Ellin-E
Member
Netherlands
2014-05-30
31

Re: Upgrade to 13.4.0: no photo's showing up!

And it is also Bye Bye Piwigo.

Lots of years I've enjoyed using Piwigo. Lately I run into too many problems:

1. lots of plugins, and I mean LOTS!, are not working with PHP 8. I wanted to wait for updates trusting that it would be alright to give it some more time.

2. an update-bug deletes all my photo's. I could restore with a backup, but there is a thing that bothers me, that wipes out my faith in Piwigo:

There is no information from the Piwigo Team about these problems. No mention in my posts - I also contributed to the php 8 problem post (https://piwigo.org/forum/viewtopic.php?id=32301).

I am not asking for apologies, but at minimum the Piwigo Team could have shown compassion for users being confronted with lost photo's. Instead the discussion in [Github] Piwigo issue #1827 shows a tendency to put the blame on users for not having a backup (if that is the case). I see very little concern for something called "responsibility" .....

It IS a very unhappy situation for both the update-makers and the users. The Piwigo team shows not being able to share this. That multiplies the unhappiness.

So it is bye buye Piwigo for me. I'm gone .........................................................


http://galerie.inpsirell.nl
A dutch gallery with my artwork, poetry and music compositions.

Offline

 

#13 2022-12-19 11:46:18

biki
Member
2022-12-19
1

Re: Upgrade to 13.4.0: no photo's showing up!

For those who are not so fortunate to have a backup of their piwigo data (my bad, lesson learned!):

I was able to reconstruct my albums, although with somewhat lower quality, from the "_data" folder, which appears to hold resized images of different sizes.

I copied the content of "_data/i/upload" to the "upload" folder in the main directory, deleted all images except those with a "-xl.jpg" suffix and then batch-renamed $filename-xl.jpg to $filename.jpg.

This gives me back my full albums, although some rotated pictures seem to have gotten mangled a bit.

In a second step I will search for the original photos I have (most of them are still somewhere else in my data stash) and I will generate a MD5 of each file, and then cross-reference this to the MD5s saved in the database of piwigo. This way, I hope I can restore most of the pictures to their original again. For the few that I didn't keep the original ones, it's still better than nothing.

So after a near heart attack, I am now on a track to a solution.

Just posting this in case someone is in the same situation without a backup: Not everything is lost!

Offline

 

#14 2022-12-19 13:10:52

plg
Piwigo Team
Nantes, France, Europe
2002-04-05
13634

Re: Upgrade to 13.4.0: no photo's showing up!

Ellin-E wrote:

I am not asking for apologies, but at minimum the Piwigo Team could have shown compassion for users being confronted with lost photo's. Instead the discussion in [Github] Piwigo issue #1827 shows a tendency to put the blame on users for not having a backup (if that is the case). I see very little concern for something called "responsibility" .....

First I'm going to reply about the "responsibility" issue. Piwigo is not responsible. Legaly speaking. It absolutely does not mean I don't care (because I'm responsible for this update-bug). Trust me, I really care.

We have tried to find the best way to tell the users who where concerned. Telling all users is not really relevant here because it's a (really) tiny part of them. So instead we have implemented a system that detects the problem and tell the user as soon as possible, so that (s)he can restore from backup.

Because we care about privacy, we don't know who made the update. Just the number of downloads of the update zip archive.

The discussion has been more detailed in French https://fr.piwigo.org/forum/viewtopic.p … 28#p236328 I just translated it into English [Forum, topic 32456] bug in update to 13.3.0 between 8th and 15 december 2022 (with more details on last days) because you seem to think I'm trying to hide it from users. It's not the case.

I'm sorry if you understand that I blame users for having no backup. First I assume there is a bug and I can't be more sorry for that :-/

Ellin-E wrote:

So it is bye buye Piwigo for me. I'm gone

I fully understand.

Offline

 

#15 2022-12-19 22:06:24

plg
Piwigo Team
Nantes, France, Europe
2002-04-05
13634

Re: Upgrade to 13.4.0: no photo's showing up!

biki wrote:

I was able to reconstruct my albums, although with somewhat lower quality, from the "_data" folder, which appears to hold resized images of different sizes.

We had already thought about restoring from _data/i directory (derivatives cache) and you seem to have applied it successfully manually. Well done. I have implemented such a system in version 13.b of [extension by plg] Check Uploads

I hope it will help users with no backup.

Offline

 

Board footer

Powered by FluxBB

github twitter newsletter Donate Piwigo.org © 2002-2023 · Contact