Announcement

#1 2021-04-16 10:15:06

goldeneye243
Member
2013-02-10
8

metadata displays as question marks instead of text

Hello,

I am trying to get metadata to display and have been able to get the field to show, but rather than displaying text it shows a group of question marks instead of the text

like this - ??????????

My config file contains this - $conf['show_exif'] = true;
$conf['show_exif_fields'] = array(
  'Title',
  'Make',
  'Model',
  'COMPUTED;ApertureFNumber'
  );
$conf['use_exif'] = true;
$conf['use_iptc'] = true;
$conf['show_iptc'] = true;




Piwigo 11.4.0 Check for upgrade
Operating system: Linux
PHP: 7.4.16 (Show info) [2021-04-16 08:11:20]
MySQL: 5.5.5-10.3.25-MariaDB-0ubuntu0.20.04.1 [2021-04-16 08:11:20]
Graphics Library: ImageMagick 6.9.10-23

Offline

 

#2 2021-04-16 19:29:54

flop25
Piwigo Team
2006-07-06
7036

Re: metadata displays as question marks instead of text

Hello
which one is problematic? Is it in both back and front end?


To get a better help : Politeness like Hello-A link-Your past actions precisely described
Check my extensions : more than 30 available
who I am and what I do : http://fr.gravatar.com/flop25
My gallery : an illustration of how to integrate Piwigo in your website

Offline

 

#3 2021-04-16 19:31:06

erAck
Only trying to help
2015-09-06
1158

Re: metadata displays as question marks instead of text

Your metadata may be in an odd text encoding or some other quirk. My crystal ball is broken. Have a link to an example image?


Running Piwigo at https://erack.net/gallery/

Offline

 

#4 2021-04-17 10:01:44

goldeneye243
Member
2013-02-10
8

Re: metadata displays as question marks instead of text

https://johnparker.me.uk/error.jpg

The information is entered using windows  via file properties

https://johnparker.me.uk/error2.jpg

Last edited by goldeneye243 (2021-04-17 10:03:30)

Offline

 

#5 2021-04-17 12:39:55

erAck
Only trying to help
2015-09-06
1158

Re: metadata displays as question marks instead of text

I meant a link to a real photo image, not some screenshot, so one can see what is actually contained in the metadata. You mentioning Windows leaves the suspicion that it could be UCS-2 or UTF-16 encoding. Anyway, nothing to tell here.


Running Piwigo at https://erack.net/gallery/

Offline

 

#6 2021-04-17 13:17:17

ddtddt
Piwigo Team
Quetigny - France
2007-07-27
6999

Re: metadata displays as question marks instead of text

Hi :-)

activate [extension by ddtddt] Read Metadata for see php can read on your photo


You love Piwigo so don't hesitate to participate, learn more on the "Contribute to Piwigo" page. If you don't have much time for contribution, you can also help the project with a donation.

Offline

 

#7 2021-04-17 13:32:47

flop25
Piwigo Team
2006-07-06
7036

Re: metadata displays as question marks instead of text

ddtddt wrote:

activate [extension by ddtddt] Read Metadata for see php can read on your photo

+1
If that plugin can't read it that means your server can't and it's more likely due to the use of the generic windows explorer instead of a proper picture software


To get a better help : Politeness like Hello-A link-Your past actions precisely described
Check my extensions : more than 30 available
who I am and what I do : http://fr.gravatar.com/flop25
My gallery : an illustration of how to integrate Piwigo in your website

Offline

 

#8 2021-04-18 18:44:08

goldeneye243
Member
2013-02-10
8

Re: metadata displays as question marks instead of text

Interesting,

This is what I get with the plugin

no IPTC information img20210409_16474745A.jpg

EXIF Fields in img20210409_16474745A.jpg
FileName = img20210409_16474745A.jpg
FileDateTime = 1618511245
FileSize = 2389807
FileType = 2
MimeType = image/jpeg
SectionsFound = ANY_TAG, IFD0, THUMBNAIL, EXIF, WINXP
COMPUTED
      html = width="3688" height="5296"
      Height = 5296
      Width = 3688
      IsColor = 0
      ByteOrderMotorola = 1
      Thumbnail.FileType = 2
      Thumbnail.MimeType = image/jpeg
      Thumbnail.Height = 256
      Thumbnail.Width = 178
ImageDescription = William and Alice Ellaway
Orientation = 1
XResolution = 1200/1
YResolution = 1200/1
ResolutionUnit = 2
Software = GIMP 2.10.24
DateTime = 2021:04:09 17:02:56
Exif_IFD_Pointer = 2294
Title = ?????????????????????????
Comments = ??????????????????????????????
Subject = ??????????????
UndefinedTag:0xEA1C = �
THUMBNAIL
      ImageWidth = 178
      ImageLength = 256
      BitsPerSample = Array
      Compression = 6
      PhotometricInterpretation = 6
      SamplesPerPixel = 3
      XResolution = 1200/1
      YResolution = 1200/1
      ResolutionUnit = 2
      JPEGInterchangeFormat = 4690
      JPEGInterchangeFormatLength = 9761
ColorSpace = 1
XMP Properties:




This is what shows using irfanview on the original image

https://johnparker.me.uk/error3.jpg

Looks like XPTitle is the name of the field, but I cannot get that to show...

Offline

 

#9 2021-04-18 19:47:29

flop25
Piwigo Team
2006-07-06
7036

Re: metadata displays as question marks instead of text

XPTitle and others XPsomething fields are proprietary fields used by Windows since XP as stated in their name


To get a better help : Politeness like Hello-A link-Your past actions precisely described
Check my extensions : more than 30 available
who I am and what I do : http://fr.gravatar.com/flop25
My gallery : an illustration of how to integrate Piwigo in your website

Offline

 

#10 2021-04-18 19:52:35

erAck
Only trying to help
2015-09-06
1158

Re: metadata displays as question marks instead of text

Citing from this Exiftool thread post:
"The "XP" tags are written by Microsoft products.  These products have no qualms about messing around with your precious images (and a long history of corrupting metadata), so I would avoid them like the plague."


Running Piwigo at https://erack.net/gallery/

Offline

 

#11 2021-04-27 18:02:35

goldeneye243
Member
2013-02-10
8

Re: metadata displays as question marks instead of text

I have spent a bit of time looking at this and started to use a tool called Metadata++ to export the metadata and use excel to copy it to another field that can display - Almost there, but a bit clunky to do...

My current issue is that it is displaying ASCII at the start of the comment - Any way to remove that?

Offline

 

#12 2021-04-27 19:57:27

erAck
Only trying to help
2015-09-06
1158

Re: metadata displays as question marks instead of text

I'd rather try Exiftool to read those data and write it to other fields instead of messing around with a piece of software that is absolutely not designed for the task.


Running Piwigo at https://erack.net/gallery/

Offline

 

#13 2021-04-28 13:06:29

goldeneye243
Member
2013-02-10
8

Re: metadata displays as question marks instead of text

Understood - Although the tool uses exiftool, but with a GUI.

Any thoughts on the ASCII displaying?

Offline

 

#14 2021-04-28 18:18:23

erAck
Only trying to help
2015-09-06
1158

Re: metadata displays as question marks instead of text

I was referring to "use excel to copy it to another field", Excel is a spreadsheet software.. I've no idea what you mean with "is displaying ASCII at the start of the comment".


Running Piwigo at https://erack.net/gallery/

Offline

 

#15 2021-04-29 08:04:18

goldeneye243
Member
2013-02-10
8

Re: metadata displays as question marks instead of text

OK - The use of excel is because I am familiar with it - It seemed to work quite well.

This is the ASCII error

https://johnparker.me.uk/error4.jpg

Offline

 

Board footer

Powered by FluxBB

github twitter newsletter Donate Piwigo.org © 2002-2021 · Contact